Z roboti pospešili izdelavo testov za Covid-19

Z roboti pospešili izdelavo testov za Covid-19

V boju proti koronavirusu sta potrebna hitrost in tesno sodelovanje partnerjev. Pri podjetju Senova, vodilnem nemškem razvijalcu in proizvajalcu hitrih testnih sistemov za biomarkerje, viruse in mikroorganizme, so uporabili  robotsko znanje Omron za izboljšanje svojega proizvodnega procesa. V zadnjih nekaj tednih je družba Senova v sodelovanju z družbama Omron in Kraus Maschinenbau GmbH razvila in izdelala stroje, ki znatno pospešijo in izboljšajo postopek izdelave testerjev za koronavirus.

Senova je v kratkem času trgu predstavila prve hitre teste na protitelesa Covid-19. Testi, ki so podobni testom nosečnosti, so narejeni z Omronovim eCobra 600, srednje velikim robotom SCARA. Stroj za rezanje in pakiranje so razvili in izdelali pri podjetju Kraus Maschinenbau, krmili in poganja ga Omron-ov krmilnik NX. Prvi stroj je bil dostavljen sredi maja. Zaradi povečanega povpraševanja je načrtovanih več linij.

Podjetje Senova ima sedež v Weimarju in je specializirana za tehnologijo bočnega pretoka (LFA). Njihova najnovejša rešitev je trenutno najbolj iskan izdelek na svetu, hitri test na protitelesa, ki v desetih minutah poda rezultat testiranja okužbe s koronavirusom. 

Mednarodna skupina raziskovalcev je razvila test, ki pri pregledu krvne slike pokaže, ali je oseba trenutno okužena z virusom SARS-CoV-2 (tj. Covid-19- koronavirus). Protitelesa IgM najdemo v krvi nekaj dni po okužbi, medtem ko se protitelesa IgG tvorijo med samo okužbo. S testom lahko ugotovijo ali obstaja pri osebi imunost na virus. Raziskovalna skupina je končala teste v sodelovanju s kitajskimi partnerji in prodajalcem medicinskih pripomočkov Servoprax.  

Z ročno izdelavo in pakiranjem niso mogli zadovoljiti potrebe po povpraševanju, z uporabo robotov pa so dosegli masovno proizvodnjo. Z novim strojem in roboti Omron  lahko  režejo in pakirajo 30-45 hitrih testov na minuto. Zaradi velikega povpraševanja je bilo nujno povečati proizvodnjo, zato že načrtujejo izgradnjo novih linij.

Natančna in zanesljiva montaža

Roboti eCobra so ključnega pomena za natančno sestavljanje komponent in so zelo zanesljivi, prilagodljivi in ​​učinkoviti. Roboti SCARA so idealni za zelo natančno obdelavo, sestavljanje in ravnanje z materiali v medicinski tehnologiji. Štiriosni roboti imajo obseg do 800 milimetrov in jih je mogoče enostavno prilagoditi različnim področjem uporabe. Tehnologija eCobra omogoča visoko ponovljivost in obremenitev do 5,5 kilogramov. Ojačevalniki in krmilniki vgrajeni v robota, zmanjšujejo število kablov. Konfiguracija nadzemne namestitve omogoča učinkovito uporabo  tudi v čistih prostorih, ki so tako nujni pri medicinski tehnologiji. S tesnim sodelovanjem sta Omron in Kraus Maschinenbau uspela zagotoviti stroj, ki zagotavlja kakovost, zanesljivost in hitrost izdelave in pakiranja testov. Za več informacij o robotu eCobra 600 nas kontaktirajte.