Sistem strojnega vida FH z umetno inteligenco

Zaznavanje napak na osnovi umetne inteligence z novim Omron sistemom serije FH

V sodobnem času vedno bolj stremimo k doseganju višje kvalitete naših izdelkov. Za najbolj zahtevna preverjanja še vedno skrbijo strokovno usposobljeni in izkušeni zaposleni oz. kontrolorji. Ker pa je potreb po zahtevni kontroli vedno več in je vedno težje dobiti ustrezno usposobljene in zanesljive zaposlene za izvajanje najtežjih vizualnih kontrol, imamo pri OMRON-u razvit nov zanesljiv algoritem na osnovi umetne inteligence (Artificial Intelligence - AI), ki je vključen v najnovejših kamernih sistemih. Z uporabo takšnega algoritma v sistemu strojnega vida lahko dosežemo zmanjšuje proizvodnih stroškov ter skozi avtomatizacijo povečamo produktivnost.

Najnovejše zmogljivosti kamernega sistema FH vključujejo nov slikovni algoritem, ki reproducira tehnike izkušenih in usposobljenih kontrolorjev, ko opravljajo vizualno kontrolo odkrivanja napak na katerem koli izdelku. Praske in poškodbe, ki jih je bilo nekoč s kamernimi sistemi težko odkriti, so, zahvaljujoč novemu AI algoritmu, zdaj zaznane tudi brez uporabe vzorcev ali prilagoditev.

Detekcija poškodbe - risa z uporabo algoritma umetne inteligence

Algoritem z uporabo AI lahko odkriva napake na zahtevnih površinah

Predhodne različice naprav za avtomatsko kontrolo izdelkov so le s težavo ločile med dejanskimi napakami in prekomerno zaznavo, kar je v večini primerov močno oviralo zagotavljanje ustrezne kontrole. Algoritem umetne inteligence vključuje orodje za natančno ujemanje, ki odpravi prekomerno zaznavo in uspešno prepozna samo dejanske napake.

Algoritem z uporabo AI zmanjša prekomerno zaznavanje

Algoritem, ki deluje na osnovi umetne inteligence se v prvi fazi uči na podlagi dobrih in slabih slik izdelka, ki jih uporabnik predhodno definira. V drugi fazi algoritem AI ustvari model dobrega izdelka, ki se lahko spreminja in ga ob vsaki kontroli rekonstruira ter primerja z domnevno dobrim izdelkom. V končni fazi algoritem AI izvleče razliko med rekonstruirano dobro sliko izdelka in trenutno zajeto sliko - s tem pa odpravi vpliv prekomernega zaznavanja in razliko definira kot napako.

Algoritem AI

Model AI

Do sedaj so sistemi z umetno inteligenco za svoje delovanje zahtevali prilagojeno okolje višjega cenovnega razreda in znanje specializiranih inženirjev. Pri Omron seriji FH AI ni potrebe po takšnih zahtevah zaradi naprednega in intuitivnega AI algoritma, ki je integriran v samem kamernem kontrolerju. Naš univerzalni sistem strojnega vida serije FH tako omogoča izredno preprosto uvedbo umetne inteligence (AI) na delovnih mestih kjerkoli v končni kontroli proizvodnega procesa.

Želite uvesti umetno inteligenco v vaš proizvodni proces?