Servo sistemi OMRON serije 1S

Servo sistemi OMRON serije 1S z dodatno vgrajenimi varnostnimi funkcijami

Servo sistemi OMRON serije 1S so na trgu prisotni že dlje časa. Odlikuje jih enostavna integracija v sistem, kompaktnost in EtherCAT povezljivost. Ožičenje servo regulatorja je poenostavljeno z uporabo konektorskih vtičnih sponk.

Zmogljivi in cenovno ugodni servo sistemi OMRON serije 1S s celovito vgrajeno varnostno funkcionalnostjo, v razponu moči do 15 kW ter nazivnih vrtljajih do 6.000 rpm 

1S servo motorji so na voljo v več izvedbah z napajalnimi napetostmi 200 V in 400 V ter z nazivnimi vrtljaji od 1.000 rpm do 6.000 rpm. Standardni vgrajeni dajalniki (enkoderji) so inkrementalni in ločljivosti 23-bitov, opcijsko so na voljo modeli z brez-baterijskimi absolutnimi dajalniki (enkoderji).

Serija 1S je sedaj še bolj funkcionalna in nadgrajena z dodatnimi varnostnimi funkcijami. Tako omogoča varnejše delo in hitrejše servisiranje. Varnostne povezave so mrežno podprte z dodatno nadgrajenimi varnostnimi funkcijami. Gibanje samega servo motorja je tako nadzorovano z vidika spremljanja hitrosti, smeri vrtenja, navora in pozicije. Popolnoma nadzorovana je tudi ustavitev vrtenja motorja.

Prikaz delovanja vseh vgrajenih varnostnih funkcij (STO, SS1, SS2, SOS, SLS, SLP, SDI, SBC) v časovnem merilu

Varnostni statusi 1S servo sistema se lahko spremljajo v osnovnem krmilniku stroja (npr. OMRON kompaktna serija NX1P ali modularna serija NJ), prav tako se lahko uporabijo znotraj varnostnih programov, ki so v varnostnem krmilniku (npr. NX-SL3300).

Novo serijo 1S motorjev odlikuje tudi možnost enostavnega ožičenja. Servo motor povežemo v servo sistem preko enega samega kabla. Priključek na motorju je uležajen in se lahko zavrti za do 180°. Motor je tako primeren za kompleksnejše aplikacije in zahtevne montaže.

Integracija in nadzor varnostnih funkcij servo sistema OMRON serije 1S v razvojnem orodju Sysmac Studio

Pravilna uporaba servo sistemov serije 1S skrajša čas servisiranja in zmanjša izmet. Vzdrževalci lahko manjša dela na stroju opravljajo tudi med delovanjem, z zmanjšano hitrostjo delovanja servo motorjev. Popolna zaustavitev ni potrebna. Takšen primer si je možno ogledati v video posnetku na spletni povezavi. Prikazane so varnostne funkcije servo sistema OMRON 1S, njihovo delovanje in primeri uporabe.

Vir: Omron Industrial Automation EMEA