Rešitve v logistiki z uporabo mobilnih robotov OMRON

Družino mobilnih robotov OMRON predstavljajo roboti različnih velikosti in nosilnosti. Najmanjši robot LD-60 je primeren za prevažanje manjših škatel in lažjih tovorov. Ponaša se s hitrostjo do 1,8 metra na sekundo in je najhitrejši robot v svoji družini. Zlahka se sooča s tekočimi trakovi in drčami, tovor pa lahko dostavlja tudi na drugačne načine. Npr. ob dostavi lahko zaigra kratek zvok in tako obvesti operaterja na liniji, da je pripeljal novo pošiljko. Ko operater tovor sprazni, to potrdi s pritiskom tipke na robotu.

Vir: Omron Automation

Transporterji vozičkov so zasnovani tako, da služijo drugim konceptom logistike. Ideja teh robotov je, da med proizvodnimi linijami premikajo vozičke, jih odlagajo in odvažajo. Ker gre za večje robote, so ti opremljeni z več senzorji, ki zaznavajo ovire okoli robota in tovora, ki je na vozičku.


LD-60                                               Transporter vozičkov

Za večje nosilnosti sta primerna najmočnejša člana družine. To sta LD-250 (250kg) in HD-1500 (1500kg). Primerna sta za transport težjih avtomobilskih delov, kot so motorji, menjalniki in celo karoserije.

 

 LD-250                                                           HD-1500

Roboti lahko delujejo samostojno, lahko pa jih v sistem povežemo preko upravitelja flote (t.i. fleet managerja). To je naprava, ki robotom dodeljuje opravila, jih smiselno polni in usmerja. Ob spremembah tlorisa prostora posodobi vse parametre robotu in poskrbi, da se to zgodi, ko so vsa opravila zaključena. Igra tudi vlogo vmesnika med roboti in ostalo infrastrukturo v proizvodnji, ter omogoča, da robotom dodeljujemo opravila preko različnih povezav. Roboti lahko opravila prejmejo preko vmesnika RESTful, SQL tabele, RabbitMQ protokola ali enostavnih ukazov preko TCP povezave.

Flota med sabo povezanih robotov predstavlja rešitev za logistične procese in zagotavlja učinkovit transport materiala med proizvodnjo in skladiščem. Roboti skrbijo, da ima proizvodnja stalno zalogo materiala in da obratuje nemoteno. Na lokacijah lahko namestimo namenske gumbe (t.i. Call Button), ki floti robotov dajejo opravila. Operaterji lahko tako naročijo transport oz. odvoz materiala preprosto, le s pritiskom gumba. Ta proces pa je seveda mogoče tudi avtomatizirati. Zaloga v skladiščih in na linijah se lepo vidi v obstoječih sistemih skladiščenja. Ko se zaloge v proizvodnji zmanjšajo pod določeni nivo, ta sistem floti robotov doda novo opravilo – transport materiala iz skladišča na to linijo. Opravilo bo izvedel robot, katerega avtonomnost baterije je navišja in je najbližje želeni lokaciji.

Flota robotov

Želite izvedeti več o mobilnih robotih?