V laboratoriju za tovarne prihodnosti tudi SCARA robot i4L

SCARA robot i4L v LABTOP - laboratorij za tovarne prihodnosti 

V Razvojnem centru Novo mesto so zagnali laboratorij za tovarne prihodnosti - LABTOP, ki bo širši okolici prispeval k razvoju in izobraževanju na področju pametne industrije. Učni industrijski laboratorij za izobraževanje na enem mestu ponuja ogled demonstracije pametne tovarne, ki deluje po principu Industrije 4.0. Prikazan je način, kako izboljšati učinkovitost in konkurenčnost podjetij s proizvodnimi tehnologijami, povečati produktivnost in učinkovitost vseh virov v proizvodnji in povečati kompetentnost zaposlenih ter posledično zmanjševati primanjkljaj usposobljenih delavcev.

Pri postavitvi laboratorija za tovarne prihodnosti smo se z našim znanjem in izkušnjami vključili tudi v podjetju MIEL in sicer z donacijo in implementacijo nove generacije Omron SCARA robotov serije i4L. Na robotu je nameščena naprava za lasersko graviranje in rezanje, ki najprej na ploščo gravira grafiko, v zaključni fazi, s povečano lasersko močjo, pa iz plošče izreže izdelek.

Omron SCARA roboti serije i4L postavljajo visoko merilo na trgu SCARA robotov, saj zagotavljajo visoke zmogljivosti po izredno konkurenčni ceni. Vgrajen robotski krmilnik in ojačevalnik skupaj z naprednim in robustnim dizajnom zagotavljata leta brezskrbnega delovanja. Zmogljivi servomotorji z lahkoto prenašajo do 5 kg bremena (Payload) in hkrati omogočajo hitre ciklične čase z visoko stopnjo obratovanja (Robot Duty Cycle). Tovrstni roboti so primerni v aplikacijah sestavljanja, razvrščanja, stregi stroja, pakiranja, prilagodljivega sortiranja (Anyfeeder) in splošnih t. i. Pick&Place aplikacijah.