Kompaktni frekvenčni pretvornik – Omron Q2V

Kompaktni frekvenčni pretvornik – Omron Q2V

Novi kompaktni frekvenčni pretvornik Q2V združuje enostavno upravljanje z visoko učinkovitim nadzorom za skoraj vse vrste izmeničnih motorjev, zmanjšuje potrebo po vzdrževanju in hkrati varčuje z energijo. Omogoča fleksibilno in energijsko učinkovito vodenje različnih tipov motorjev, kot so indukcijski (IM), sinhronski (PM) in sinhronski reluktančni (SynRM). Pretvornik z vodenjem napajalne frekvence izmeničnega motorja nadzoruje hitrost vrtenja in pospeška črpalk, ventilatorjev in ostalih industrijskih strojev.

Ključne lastnosti:

 •         znižanje stroškov strojne opreme: vgrajen EMC-filter razreda C1/C2/C3,
 •         vgrajena funkcionalna varnost (STO SIL3/PLe),
 •         vodenje različnih vrst motorjev: IM, PM in SynRM,
 •         parametriranje in programiranje brez napajalne napetosti,
 •         komunikacija Memobus/Modbus RTU,
 •         delovanje v V/F in vektorskem načinu (tok/napetost),
 •         enostavno parametriranje z uporabo mobilne aplikacije Q2app ali preko računalnika z uporabo programskega orodja Q2edit,
 •         možnost programiranja z logičnimi in matematičnimi operacijami s programskim orodjem Q2dev,
 •         dodatna možnost komunikacije Bluetooth z LCD-prikazovalnikom,
 •         opcijski grafični prikazovalnik z SD-kartico za beleženje zgodovine,
 •         visoka stopnja zaščite pred prahom in vlago.

Enostavna namestitev in nastavitev

Q2V je zasnovan za priročno uporabo. Vsi vhodi in izhodi so opremljeni z brezvijačnimi sponkami, ki učinkovito znižajo stroške pri ožičenju. Kot je prikazano na sliki 2, je strojna oprema poenostavljena, zahvaljujoč vgrajenemu filtru EMC (Electromagnetic Compatibility), funkciji STO (Safety Torque Off) in zavornemu tranzistorju. Inteligentne nastavitve aplikacij pa vodijo uporabnike po nastavitvah parametrov.

 

Primer vgrajene strojne opreme EMC in STO 1 st

Vsestranskost uporabe

Q2V poleg upravljanja z različnimi tipi izmeničnih motorjev vsebuje t. i. Dual Rating, ki vključuje možnosti HD (Heavy Duty) in ND (Normal Duty). S tem pripomore k fleksibilnosti uporabe, saj omogoča, da isti model pretvornika poganja motorje z različnimi močmi v odvisnosti od njihove obremenitve. Možnosti vodenja motorjev so z načinom V/f in v vektorskem načinu (tok/napetost) kot tudi v odprtozančnem načinu regulacije po hitrosti in regulacije po navoru.

Z uporabo čarovnika v aplikaciji za parametriranje lahko uporabnik enostavno prilagodi pretvornik svojim zahtevam. Ta je namenjen za nastavljanje splošnih aplikacij, kot so transporterji, ventilatorji, črpalke, kompresorji itd. Uporabnikom omogoča izbiro načina krmiljenja, izbiro referenčne hitrosti, načina start/stop, časa pospeška/pojemka, načina ustavljanja itd.

Enostavno upravljanje in parametriranje z aplikacijami Q2app, Q2edit in Q2dev Q2app

Poleg osnovnega parametriranja na zaslonskem terminalu je s slike 3 razvidno, da se lahko na pretvornik povežemo z mobilno napravo s pomočjo aplikacije Q2app. Ta omogoča hiter in enostaven dostop za opazovanje statusov, meritev, grafikonov in upravljanja parametrov, kot je prikazano na sliki 4. Na voljo je direktna USB-povezava, pripravljena za android naprave, dodatna povezava pa je mogoča z opcijskim Bluetooth LCD-prikazovalnikom, ki je hkrati kompatibilen z napravami iOS.

 

 

Q2app – prikaz statusov 

Q2edit

Za vzpostavljanje komunikacije z računalnikom (preko mini USB-povezave) pretvornik ne potrebuje napetostnega vira; tako lahko s programsko opremo Q2edit že v naprej nastavimo parametre, ne da bi bili povezani na napajanje ali na motor. Program omogoča enostavno parametriranje, izvajanje meritev, beleženje zgodovine in napak, izvoz in pošiljanje poročil, direktno vodenje motorja in avtomatsko nastavljanje motorja v načinu Auto-Tunning.

Q2dev

Grafično razvojno okolje omogoča blokovno programiranje s sistemom Drag & Drop do 200 povezav. Na voljo je več kot 480 funkcijskih blokov z matematičnimi in logičnimi operacijami, kot je prikazano v primeru na sliki 5. Prav tako so na voljo časovniki in števci, hkrati pa omogoča t. i. Online debugging in ciklični čas izvajanja 500 us/1 ms/2 ms. V Q2dev lahko dostopamo do vseh parametrov pretvornika kot tudi do digitalnih/analognih vhodov in izhodov in tako skupaj z ostalimi funkcijami omogoča kreiranje lastnega programa.

 

Programsko orodje – Q2dev 

 

Robustnost za zmanjšanje izpadov stroja

Robusten Q2V je odporen na prah in vlago in je zasnovan za 10 let delovanja pri temperaturah do 50 °C brez vzdrževanja. Zahvaljujoč zbiranju podatkov lahko uporabniki preprečijo morebitne okvare naprave in se izognejo nenačrtovanemu izpadu. Q2V lahko sledi in zapisuje podatke na lokalno SD-kartico ali jih posreduje v IT-sisteme preko krmilnikov Omron serije NX/NJ.

Izboljšanje energetske učinkovitosti

Q2V izboljšuje energetsko učinkovitost vseh komponent v zanki. Zahvaljujoč inovativnim načinom vodenja motorja, kot je EZ Vector Control, lahko poganjamo visoko zmogljive motorje na najučinkovitejši način. V primerjavi s klasičnimi pogoni se zaradi naprednih algoritmov poveča učinkovitost asinhronskih motorjev do 6 %, motorjev s trajnimi magneti pa do 2 %. Q2V ima dodatne namenske funkcije za varčevanje z energijo v aplikacijah, kjer se pojavijo spremenljive obremenitve ali zmanjšane navorne lastnosti. Te bodo samodejno optimizirane in bodo skupaj prihranile do 50 % energije.